Het regent buiten, de herfst is nabij, de bladeren verkleuren, het word kouder en ik voel een beweging naar binnen toe. Ik hou van kleur, hoe meer des te beter. Ik heb de grootste collectie kleurpotloden gekocht als kado voor mezelf en een aantal kleurboeken met mandala’s. Ik voel me naar alle nuances van een kleur toegetrokken.

In verbinding maak ik een creatie. Ik voel me verbonden met elke kleur die bijdraagt aan het grotere geheel. Ze zijn allemaal even veel waard. Ze willen allemaal gezien worden en ze dragen individueel bij aan dit prachtige resultaat, doordat ze bestaan. Ik voel waardering, liefde, erkenning voor elke kleur. Ik wil zelfs een stap verder gaan en zeggen dat ik de goddelijkheid van creatie ervaar door kleur. De bewondering voor al die kleuren, prachtig toch?

<foto met lachende mensen, aan het eten>

Het grappige is dat in deze tijd waarin discriminatie, dekolonisatie centraal staan, het niet toepasselijker had kunnen zijn. Wat deze simpele bewondering mij wederom doet realiseren is dat elke kleur er toe doet. En wat een illusie het is om te denken dat de donkere of lichtere huid beter is of meer waard is. Als ik mijn ingekleurde kleurplaat zie als geheel dan doet iedereen ertoe, en heeft ieder zijn functie. Als we dat toepassen op onze samenleving, als wij alle creaties waarderen in de goddelijkheid waarmee ze gemaakt zijn, dan kan kunnen we niet anders dan bewonderen, toch?

Mens, dier, natuur, wind… Alles eren, waarderen, bewonderen, respecteren. Zelfs met een irritante vlieg die om je hoofd vliegt als je eet of de persoon die lijnrecht tegenover je staat qua mening, visie of gedrag. Iedere kleur of energie heeft een belangrijke bijdrage in het geheel.

 

Het enige wat wij kunnen doen is veranderen. Kiezen voor de verandering die wij willen zien, kies je ervoor om verdeling te zien? Dan zal je dat op allerlei manieren naar je toe trekken en dan zal je de wereld inderdaad ervaren als verdeeld. Of kies je ervoor om de verbinding en gedeelde elementen te zien? Dan zal je dat aantrekken. Dit is een spier die getraind dient te worden. Welke media neem ik tot mij? Waar laat ik mij door beïnvloeden? Het is een keus en de keus is aan jou. Elk moment is een nieuwe kans om anders te kiezen of juist voor je nieuwe pad te kiezen.

Ik kies voor een andere toekomst, ik kies voor bewondering en verbinding van alle creaties. En elk moment zal ik dat bewust moeten kiezen, dit trainen, en mezelf toestaan te falen, te groeien en te overwinnen. Dus ook accepteren als het een keer niet lukt en dan kiezen weer op te staan en de volgende keer de moed en kracht hebben opnieuwe te kiezen voor wat ik wil zien in de wereld tot het mijn tweede natuur wordt.

Bewondering voor de irritante vlieg, bewondering voor die irritante mug, bewondering voor die irritante persoon waar ik het niet mee eens bent. En wat kies jij? Hoe zet jij je keuze om in handelen? Wat ga je bewust niet meer doen? Wat ga je bewust wel doen? Ik wens je alle kracht en moed toe om te doen wat past bij jou. Zodat je jouw keuze kan belichamen en jouw stukje bij kan dragen aan een fijnere toekomst die we met zijn allen kunnen bewonderen.  

Ik wens je een kleurrijke dag toe met veel bewondering, 

Liefdevolle groet, Elvira Klaassen