Regelmatig krijgen we vragen over onze visie over COVID. Zijn we voor of tegen de maatregelen? Welke waarheid geloven we? Zijn we pro viruswaarheid of zijn we pro ‘oude politiek’?
Mijn visie is meer gekleurd. Vanuit de traditionele geneeskunde en vanuit sociologisch oogpunt wordt er gekeken: ‘wat vertelt de ziekte/de gegevens je?’ Ik vind dat COVID duidelijk een signaal is van de natuur dat de grenzen zijn bereikt. COVID is de manier om aan te geven dat mensen weer in contact en met respect voor de natuur moeten leven. De natuur is de basis voor de mensen. Schone lucht en water, en een stabiel klimaat zijn een basisbehoefte. Ook voor ons zelf is het belangrijk om goed voor de wereld te zorgen.
COVID en andere virussen zullen blijven, totdat we veranderen.
De adviezen om 1,5 meter afstand te houden vind ik soms heel fijn. Het is erg prettig dat onbekenden niet zo maar je aura binnen komen. Ook is het fijn dat je in de rij van de kassa even een stap naar voor of achter kan doen, zonder op iemands tenen te staan. En hoe fijn is het dat je naar de winkelstraat kunt, zonder dat iedereen tegen je opbotst. Soms is de 1,5 meter ook heel onhandig of zelfs gevaarlijk. Een knuffel is helend, maakt connectie. Tijd met iemand doorbrengen is wat leven is. Het is goed dat iedereen bewust is van de risico’s, maar zelf in het handelen een keuze kan maken.
Wat mij opvalt is dat sommige mensen terug willen naar het oude normaal. Maar hoe normaal is het oude normaal eigenlijk? Jongeren kampen met burn-outs, steeds meer kinderen groeien op in armoede en werkenden leven in schulden. De kwaliteit van voedsel en lucht gaat achteruit. Is dat ‘normaal’? Ons ‘nieuwe’ normaal is anders: mensen die gezond zijn, die voldoende eten, drinken en onderdak hebben. Mensen die de vrijheid hebben om hun passie te leven. Je identiteit wordt ontleend aan wie je bent, niet aan wat je doet.
Het is opvallend dat Boeddhistische landen nauwelijks uitbraken hebben, net zoals sommige Afrikaanse landen. Mediteren, goede weerstand, traditionele geneeskunst en kruiden zijn sleutels om een virus minder actief te maken. Dit aangevuld door de huidige zorg.
De transformatie begint met chaos, dan de stilte en verandering. Onze economische situatie vraagt om een basisinkomen. Het fijne van een basisinkomen is dat iedereen een eigen keuze kan maken waar en wanneer hij/zij wilt werken of gewoon wilt ‘zijn’. Ideaal voor een virusbestendige samenleving en voor een samenleving waar je kunt zijn wie je bent en niet wat je doet.
Maar met alleen basisinkomen creëren we nog geen virusvrije samenleving. Kinderen al jong leren omgaan met stresssignalen en zelfzorg inbouwen in CAO’s helpt mensen om fitter te blijven. Kinderen leren om om te gaan met de risico’s en voordelen van de natuur helpt ook om de samenleving gezond te houden. Gezond voedsel is hierbij van levensbelang. Door de genetisch modificatie zijn belangrijke vitaminen en mineralen uit het voedsel verdwenen of sterk verminderd. Dit maakt ons kwetsbaar voor alle ziektes en virussen. Ons nieuwe normaal is dat voedsel ons voedt en beschermt tegen ziekten. Het is niet alleen een beschermer, voedingsrijke groente is vele male lekkerder dan wat er nu in de winkels ligt. We gunnen ons graag het beste: meer vitaminen en een betere smaak.
En COVID? Wat mij betreft komt er snel een nieuwe manier van samenleven waarbij verbinding met de natuur en onszelf centraal staan.
Niraï Melis